Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Zde jeden hezký příklad "diskuse" s kreacionistou:

Mira K.:

Málokdy ale platí, že je-li nějaká vědecká teorie falzifikována, tak přestane platit a úplně se hodí do koše.

Jiří Zelinka:

Na světě jsou všehovšudy dva základní světonázory: stvoření a boom posledních několika století, evoluce, tedy že se bláto nějakým způsobem proměnilo v lidi a všechno ostatní.

Když pominu vaši neuvěřitelnou slepotu v rozpoznávání nepřeberného množství důkazů o Potopě po celém světě, máme tu dva základní postoje, "podle kterých každý jedeme" (a pokud jde o mě opravdu nevím, co by se muselo stát, abych svůj postoj změnil. Musel bych nutně ztratit rozum).

Je přece jasné, že dílčí hypotézy zejména z oblasti historie se mění na obou stranách. Ale to základní zůstává: vy chcete pocházet z bláta a já jsem nadšen, že mě a všechno ostatní záměrně stvořil Bůh Stvořitel.

0 0
možnosti
KT

Pan Zelinka pravděpodobně netuší, jak silně zjednodušený je jeho pohled. Namátkou:

Na světě je celá plejáda světonázorů (svět může být například věčný, nestvořený), některé dokonce stvoření a evoluci kombinují. Falešná dichotomie je běžným logickým klamem z arzenálu kreacionistů.

Autenticitu biblické potopy lze řešit zcela nezávisle od otázky vzniku života. Již před Darwinem byly známy skutečnosti, které biblický příběh zpochybňovaly. Dnes víme, že "nepřeberné množství důkazu o Potopě" je kreacionistický folklór, který se neopírá o vědeckou realitu.

0 0
možnosti
KT

Kouzlo nechtěného. Kouknul jsem v sobotu dopoledne na blog a na pozadí na mě vyskočila otravná a agresivní reklama "Ježíš tě má rád". Jako agnostik nepotřebuji autory reklam, aby mi přiblížili boha.

0 0
možnosti

Mně to vnucuje postele a prostředky na hubnutí. Asi to někde vidělo mou fotku a navíc se zrovna stěhuju. Vy jste určitě někam napsal “Bůh” nebo něco podobného, tak si vás systém vyhodnotil. Když si píšu maily s babičkou, stává se mi, že mi pak začnou vyskakovat reklamy na objednávání pohřbů. Člověka to až děsí. A to jsme ve svobodné společnosti. Představte si, kdyby se to tu překlopilo a někdy se vrátila totalitní diktatura. Systém by o nás věděl úplně vše a předcházel “ideozločinu” (Orwell, 1984) dávno předtím, než byste se ho dopustil. Ostatně už něco podobného zkouší totalitní Čína.

0 0
možnosti
ZH

Navíc jsem nadšen z vaší úvahy o faktech, která má v podstatě obecný dosah. Mnozí obhajovači pravd se chovají jako kreacionisté. ;-D

1 0
možnosti
ZH

Budete se možná divit, ale jako teolog vám dávám za pravdu, že nelze axiomy petrifikovat, navždy zbožštit apod. Svaté knihy by měly být přijímány jako literatura o ideálech lidského chování.I tak jsou různé pravěké zvyky sporné vůči současnosti. Reformované církve se v tomto uvažování vědecky posunuly. Zajímavé je postavení Teilharda de Chardin, katolického paleontologa, který byl zprvu takřka exkomunikován, později mírně tolerován a dnes na jeho příkladu katolíci prokazují svou modernost. I když se o něm spíše mlčí a používá se jen jako kosmetické vykuřovadlo. R^R^R^!!

1 0
možnosti
KT

Jsem rád, když pozitivně reaguje věřící nebo dokonce teolog. Slušní a rozumní lidé by se měli domluvit bez ohledu na konfesi. Mimo jiné i na tom, že kreacionismus ve své extrémní podobě (kreacionismus.cz) není přínosem ani vědě ani křesťanství.

1 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik