Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen doplním, že zdrojem vnitřního tepla měsíců je často také gravitace mateřské planety, která měsíce "hněte jako těsto" - např. Europa u Jupiteru nebo Enceladus u Saturnu.

Jinak - kreacionisté si asi svoji víru vzít nenechají. Rozum na ně nezabírá - viz např. Russellova čajová konvice nebo Occamova břitva :-)

0 0
možnosti
Foto

Jediná správná informace v článku kreacionistů je ta, že V květnu 2019 vyšel v National Geographic článek. Všechno ostatní už jsou jen bludy. Ale diskuse pod jejich článkem je opravdu výživná.

0 0
možnosti
Foto

No je to těžké, když vás někdo od narození "krmí" náboženskými bludy, věřit těm, kteří si teorie vycucávají z prstu. Pak nastane dilema, komu věřit a koho zavrhnout.

Samozřejmě vypadá vědecký přístup logičtější, ale co strach z rouhání a zatracení?

Slapové jevy můžeme pozorovat téměř na všech planetách, které rotují a mají v "blízkosti" nějaký hmotný objekt, který revoltuje kolem planety. Zlomy a praskliny nebudou tak výrazné na MĚSÍCI, jako na Zemi, ale nějaké tam jsou a nemyslím si, že by mělo mít něco společného s vnitřním ochlazováním, ale vyloučené to není. Protože Měsíc rotuje velmi pomalu, takže se povrch může dostatečně zahřívat ze sluneční energie a následovně chladnout, takže tam nějaká dilatace je, ale to se musí nejprve změřit.;-D

0 0
možnosti
Foto

Vliv slunečního záření už měřen byl. Výpravy Apollo 15 a 17 tam nechaly teploměry, zavrtané do různých hloubek (až 2,5m). Měření probíhalo několik let.

Záznamy průběhu teplot v různých hloubkách z prvních let měření vizte zde:

https://i.stack.imgur.com/zSMAa.png

V hloubce kolem 1 metru už není patrný žádný vliv rotace na teplotu. V hloubce pod 2 metry se už teplota prakticky nemění ani dlouhodobými změnami výkonu Slunce v rámci slunečního cyklu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik