Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Když stojíte na kolejích, kde jede vlak, není třeba kázat příliš vznešeně, stačí zařvat "pozor vlak"(K otci Piťhovi).

Pronásledování křesťanů sleduje pan Kindl jakoby ze svého domu, z církve, proto má jiný pohled než Vy - zvenku. Vám připadá, že duchovní v armádě jsou tolerance, pan Kindl Vám píše, že nějaká jednotka SS nesměla mít vyznání jiné než "velkoříšské" (uvádí také odkaz zdroje Univerzita Karlova ...). Pro mne není přítomnost duchovních silným důkazem o toleranci církve, náš socialistický režim také toleroval církev, ale za účelem likvidace a rozkladu zevnitř.

Včera jsem při poslouchání čr2 pocítil něco podobného jako pan Kindl: pronásledování křesťanů i jejich vybíjení dodnes pro dnešní společnost nic neznamená. Mluvila paní spisovatelka o Frankově "fašismu" ve Španělsku a našich "bojovnících za Prahu". Tisíce vyvražděných křesřanů, které mají na svědomí republikáni nestojí za zmínku, demokracie je víc než lidské životy i kultura. Takové vystoupení je šířením ideologie, která dnes převládá.

0 0
možnosti

No, nevím. Pokud stojíte na kolejích, jede vlak a někdo na vás zařve, že pokud neuhnete, zachvátí vás plameny pekelné a potom si vás zotročí homosexuálové, lze spíše očekávat, že si zaklepete na hlavu a půjdete si dál svou cestou. A pak vás ten vlak přejede. Abyste rozuměl - pan Piťha může mít v jádru pravdu, ale to kázání přehnal natolik, že ho odmítli i ti, kteří by s ním třeba jinak souhlasili.

0 0
možnosti
KT

Mně nevadí, když někdo věří v boha, pokud tato víra nemá přesah, který se mě dotýká. Například (biblický) kreacionista (mladé Země) przní vědu a proto je terčem mých invektiv.

Nesnažím se křesťany přesvědčit, aby křesťany být přestali. Stejně tak ale očekávám, že mi nebudou svoji subjektivní víru na potkání vnucovat jako Pravdu, bez které riskuji věčné zatracení, zatímco oni budou spaseni.

Zkusil jsem to. S pány Potrem a Kindlem se nesetkávám. Doufám, že tito dva nejsou reprezentativním vzorkem křesťanů.

0 1
možnosti

V tomto se rád setkávám s Markem Váchou. Tento katolický kněz zároveň vystudoval molekulární biologii. Přesto nemá potřebu dokazovat, že podle jeho znalostí fungování buňky je evoluce nesmysl. Kdepak. Do vědy se vůbec nemíchá a píše o etických otázkách. Evoluci ovšem nepopírá, takže se podle fanatiků typu pana Potra řadí k těm bolševikům, kteří zavraždili sto milionů lidí...

0 0
možnosti
ZH

S tím činěním dobra velmi, ale opravdu velmi opatrně. :-)

Ukážu na zcela jednoduchém příkladu. Vegan je přesvědčen o tom, že největším dobrem je veganský způsob života. Když to zjednoduším, žije ve víře, že je správné nijak neubližovat jiným živočichům. Proto třeba ani "nevykořisťuje" včely tím, že jim krade med, který včely potřebují pro svou výživu.

Jenže, veganství může velmi snadno sklouznout do podvýživy - jednoduše proto, že některé látky si naše tělo neumí vyrobit a musí je získat z potravy - zpravidla živočišného původu.

Takže nechci, aby mi vegan činil své pojetí dobra, protože to považuji za zlo (zdůvodnil jsem proč). O to spíš to platí o činění dobra v pojetí komunistů, nacistů, muslimů atp.

1 0
možnosti
KT

O činění dobra mluví papež František, mně osobně se víc líbí slovo setkávání. Bohužel i veganství je často ideologií a setkávání s vegany může mít podobná úskalí jako setkávání s věřícími v to či ono.

1 0
možnosti
JP

J31o87s17e14f 11P83o39t91r

11. 5. 2019 23:45

Jak všichni dobře víme, marxismus-leninismus za sebou zanechal na 100 milionů mrtvých. Jen Solženicyn tvrdí v "Souostroví Gulag", že v SSSR to bylo 55 milionů obětí

Marxismus-leninismus bylo tvrdě ateistické učení založené na premise : Veškerá objektivní realita je jen hmota. Hmota je věčná, nikdy nevznikla, nikdy nezanikne, a vyznačuje se, kromě jiného, vývojem a to vývojem k dokonalejšímu. To nutně vede k vývoji hmoty k životu, k lidskému vědomí, k dokonalejšímu člověku, až k nejdokonalejšímu komunisticky uvědomělému. K tomu marxisté-leninisté tvrdili, že je to zjištěno a potvrzeno vědou, a nic jiného než věda, a jen věda - aniž by k tomuto tvrzení měli jakýkoliv vědecký důvod.

Je jasné, že objev Velkého třesku smetl tento výmysl na smetiště dějin. Představte si, co to bylo neštěstí, utrpení, bolesti nejen těch mrtvých, ale i jejich blízkých, pro myšlenku, kterou si Marx, když se nudil, vydloubal z nosu.

Stejné je to i s ateistickým názorem dneska. Být vědeckým ateistou platilo tak na přelomu 18. a 19. století, kdy Volta pustl do žabích stehýnek proud a ty se začaly pohybovat a kdy buňky se zdály být naplněné položivou protoplasmou. Při dnešním stavu vědy, fyziky i biologie, věřit, že je to vše náhoda, je naivní a směšné.

2 2
možnosti
Foto

Jiří Grygar. S těmi zázraky je to trochu, než si lidé myslí. To slovo znamená, že jde o něco, co je za naším zrakem, skryto. A tutéž situaci máme teď v astronomii, dokonce strašlivou: podařilo se zjistit, že existuje skrytá látka, o které neumíme nic zjistit; pak ještě skrytá energie, o které toho víme ještě méně. A přitom je jí ve vesmíru asi 25 procent. A na tu viditelnou astronomii zbývá asi 5 procent. Čili jsme velice arogantní, když tvrdíme, že něco víme o vesmíru. Velký třesk především začal v čase. To znamená, že nejdřív vesmír nebyl a najednou byl. A to je přece zázrak nad zázraky. My nejsme schopni pochopit ten velký třesk a čas nula. Čím víc člověk pokračuje ve vědě, tím víc chápe teologii. Ta situace je čím dál víc analogická. Až mě to samotného překvapuje.

2 0
možnosti
MS

"Studujme nejen bibli, ale s plnou vážností i přírodní vědy a historii, i tam jsou odpovědi na naše otázky." V tom se shodujete s mnoha křesťanskými mysliteli, např. sv. Augustinem:

„Stránkám Boží knihy naslouchejte a knihu vesmíru pozorujte. Stránky Písma svatého mohou číst jen ti, kdo umějí číst a psát, ale knihu vesmíru může číst každý, i negramotný.“

Existují fanatikové všeho druhu, a ateističtí fanatikové nejsou méně nebezpeční než náboženští - např. Stalin nebo Hitler.

4 0
možnosti
KT

Zrovna Hitler a Stalin jsou věčné téma a zdroj neporozumění. Ani nacismus ani bolševismus neplynou z ateismu. Připusťme, že součástí bolševické ideologie ateismus byl, ale spíše proto, aby náboženská víra nekonkurovala víře ve světlé komunistické zítřky. No a Hitler matlal dohromady boha, pohanské rituály Germánů a prozřetelnost. Jak se mu co hodilo. Inspiraci pro holokaust lze vysledovat také v historickém pronásledování židů ze strany křesťanů.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS