Kreacionista na Měsíci

14. 06. 2019 17:45:09
Nejnovější článek na webu kreacionismus.cz nepřinesl mnoho překvapení, zajímavé je však sledovat jeho investigativní logiku a následně v diskusi reakci prostších kreacionistů.

Článek Měsíc překvapivě stále chladne a smršťuje se čerpá z National Geographic (The moon may be tectonically active, and geologists are shaken). National Geographic je popularizující časopis určený široké veřejnosti, který – ve snaze upoutat pozornost čtenáře – někdy strohá vědecká data prezentuje lehce bulvárním způsobem. Věda o vesmíru nám skýtá řadu překvapení, ale rozhodně neotřásá našimi základními představami ve smyslu kreacionistických přání.

Jakob Haver vybírá fakta: Na Měsíci bylo seismometry z misí Apollo detekováno 28 seismických událostí, pro které vědci nemají všeobecně přijímané vysvětlení. Současně se na jeho povrchu nacházejí geologicky relativně mladé útvary (zlomy, jizvy), svědčící o postupném vychládání Měsíce doprovázeném zmenšování jeho objemu. Některé ze zmíněných seismických události byly lokalizovány v blízkosti těchto zlomů.

Jakob Haver z uváděných údajů vyvozuje, že Měsíc, ač by měl být geologicky chladným tělesem, nadále chladne (tedy je mladší, než uvádí sekulární vědci), a jeho mládí odpovídá údajům, které lze odvodit z "přímého čtení knihy Genesis" (dle kreacionistů mladé Země cca 6000 let). A když je mladý Měsíc, musí být mladá i Sluneční soustava, potažmo celý vesmír.

Náš Měsíc je jen jedním ze seznamu "tepelných nesrovnalostí" Sluneční soustavy, který uniformitariánští vědci nemohou přijatelně vysvětlit. Podobně je na tom i Merkur, Jupiter, Jupiterovy měsíce Ganymede a Io, Saturnův měsíc Enceladus, Neptun a Pluto. Pokud tato tělesa vnímáme jen jako tisíce let stará, a ne miliardy, jejich teplo není vůbec překvapující.

Tektonických událostí zaznamenaly přístroje z Apolla několik tisíc. Zmíněných 28 událostí bylo vydestilováno pomocí technologií, které v časech projektu Apollo nebyly pro nízký výkon tehdejších počítačů k dispozici. Signál těchto 28 událostí nad úrovní šumu je tedy velmi slabý.

Kreacionisté obecně velmi rádi zapomínají, že planety a jejich měsíce od svého vzniku nejen chladnou, ale také se ohřívají. Zdrojem vnitřního tepla je především aktivita nestabilních atomů s dlouhým poločasem rozpadu. Vesmírná tělesa obsahující prvky s poločasem rozpadu v řádu miliard let, opravdu mohou být i po miliardách let "ochlazování" stále dosti horká. V případě měsíců planet pak na ohřev jejich nitra mohou mít vliv i slapové efekty.

Stáří vesmírných těles neurčují nejmladší objekty detekovatelné na jejich povrchu, ale naopak objekty nejstarší. Na tuto jednoduchou zásadu kreacionisté velmi rádi zapomínají. Najdeme-li tedy na měsíčním povrchu geologické útvary staré (byť) překvapivě jen 50 milionů let, odhad věku Měsíce určený například pomocí radiometrie měsíčních hornin dopravených na Zemi, to nijak neovlivní.

A co je možná nejdůležitější. I kdyby "tepelné nesrovnalosti" nakrásně znamenaly, že tělesa ve Sluneční soustavě jsou výrazně mladší než 4 a půl miliardy let, nijak nedokazují absurdní stáří vesmíru extrapolované z biblických rodokmenů.

Světští vědci by se měli zabývat fakty. Pokud fakta nesouhlasí s teoriemi a to nejen pouze v jednom případě – je zapotřebí změnit teorii, nikoli říci, že některá fakta "tak trochu nesouhlasí s teoriemi", ale že se důkazy pro teorii rozhodně brzy "najdou". Toto spíše zavání tvrdohlavostí a dogmatismem – což ve vědě dle mého nemá mít žádné místo.
Vlasta

Mohu tě ujistit, Vlastíku, že světští vědci se na rozdíl od kreacionistů mladé Země fakty zabývají.

Vnímat tato tělesa jako mladá je v souladu s rozumným uvažováním – všechno ukazuje na to, že tomu tak je, i kdyby to bylo pro evoluční kosmology jakkoli překvapující.

Naopak vnímat je jako miliardy let stará rozumu odporuje. A protože evoluci v původním slova smyslu (tj. samovolný dlouhodobý vzrůst organizovanosti v nějaké soustavě) nikdy nebylo možno a ani v současnosti nelze nikde prokázat, nezbývá evolučním věřícím než dogmaticky tvrdit, že k evoluci v onom původním významu slova došlo kdysi dávno, v miliony let vzdálené minulosti, a dnes už ji nelze pozorovat. Vítejte v nábožném světě pověr, zázraků a magie!

Jiří Zelinka

Jiříku, Měsíc nemůže být současně starý 4 a půl miliardy let a šest tisíciletí. Zabýváme-li se stářím Měsíce, nemůžeme jen fantazírovat zda vypadá mladě nebo staře, měli bychom se pokusit jeho stáří změřit. Věda tak činí, různými metodami, které dávají celkem konzistentní výsledky. Jak měří stáří Měsíce kreacionisté, kteří se dle Vlastíka na rozdíl od "světských" fakty zabývají?

A protože s hříchem přišlo na Zemi porušení, mám strach, že k vystřízlivění nebude mít kdy dojít...porušení zasahuje i myšlení...rozklad nezadržitelně postupuje...rozklad „vědcovy“ mysli je možná nezvratný... Dokud nezačne dělat VĚDU (= hledat pravdivá vysvětlení). Pravda je to, co nás vysvobodí :)

Oliver

No nejsou ti chlapci kouzelní? Připomínám – jedná se o osoby, pro které je důkazem vesmíru starého jen pár tisíciletí nález geologických útvarů na Měsíci vytvořených před desítkami milionů let.

Autor: Karel Tejkal | pátek 14.6.2019 17:45 | karma článku: 12.77 | přečteno: 448x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 113 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 511 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 728

Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...