Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paradox biblické potopy

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) vidí všude kolem sebe údajné důkazy celosvětové potopy, jež měla proběhnout před pouhými několika tisíciletími způsobem popsaným v bibli.

Kreacionista vidí sladkovodní sedimenty – ejhle, potopa! Vidí mořské sedimenty – potopa! Grand kaňon – potopa! Trilobit – potopa! Uhelné sloje? Hádejte. Potopa! Tisíce a tisíce důkazů. Potopa! Potopa! Potopa! Podle Pavla Kábrta jsou důkazů dokonce miliardy (zde) a biblická potopa je přírodovědecky nejlépe zdokumentovatelnou a prokazatelnou událostí v celých lidských dějinách.

Nebudeme se zde zabývat triviálními otázkami, kde se dle kreacionistů vzala voda potopy a kam následně odtekla, ani jak se po páru od každého druhu vešlo i s krmivem do dosti poddimenzované dřevěné lodi, ani zda se s Noem plavili zástupci všech současných suchozemských parazitů a chorob, ani proč potopa současně s dinosaury vyhubila i celou řadu mořských živočichů, ani proč z Araratu dohopkali klokani výhradně do Austrálie a jak přitom hopkali přes hluboké moře. Apod. Některé z nastíněných problémů velmi přístupně analyzoval Michal Hanko na svém webu (viz Potopa světa).

Zkusme se však na prokazatelnost potopy podívat z trochu jiného úhlu. Nakoukněme do bible a zkusme navrhnout, jaké stopy by měla biblická potopa zanechat především.

Každý suchozemský druh byl na arše zastoupen nejvýše sedmi páry. Došlo by tedy k dramatickému zúžení genetické biodiverzity, které by bylo dodnes čitelné v genetickém kódu všech suchozemských živočichů jako tzv. hrdlo láhve. Zkoumáním genetiky recentních druhů by mělo být možné zúžení genetické biodiverzity nejen detekovat, ale i odhadnout, kdy k události došlo. Tyto odhady by měly ukazovat víceméně na jedinou událost, na biblickou potopu. Ukazují? Neukazují!

Dle kreacionistů je svět starý cca 6 tisíc let a biblická potopa byla jedinou významnou geologickou událostí v dějinách vesmíru. Všechny významnější usazeniny či stopy po katastrofě způsobené vodou by tedy měly být následkem biblické potopy. Ta trvala velmi krátce, všechny tyto stopy by tedy měly vykazovat shodné stáří. Vykazují? Nevykazují!

Uhlí, ropa, zemní plyn

V diskusích s kreacionisty se nenechávejme strhnout k planému filosofování (například) o smyslu hmoty nebo o pravděpodobnosti sestavení první buňky a zaměřme se na jednodušší úlohy, mezi které dle mého názoru patří radiometrické datování.

Kreacionisté radiometrické datování odmítají, symptomaticky však pouze v případech, kdy toto datování dává smysluplné výsledky. Výjimku připouští v situacích, kdy očekávají výsledky nesmyslné, které dle jejich ideologie zpochybňují použitelnost datovacích metod jako celku. A proto měří stáří recentních vyvřelin metodou K-Ar (o tom jsme psali minule) a stáří dinosauřích kostí nebo uhlí radiouhlíkem 14C. Fosilní materiály obvykle měřitelný podíl uhlíku 14C skutečně vykazují, lze jej však jednoduše vysvětlit prahem citlivosti měřícího zařízení (poměr signál/šum klesá se zvyšujícím se stářím vzorku exponenciálně) nebo kontaminací vzorků.

Veškerá ložiska uhlí, ropy i zemního plynu dle kreacionistů vznikla při biblické potopě a měla by tedy být stejně stará. Kreacionistická měření obsahu 14C ve fosilních palivech však vykazují zvláštnosti, o kterých kreacionistická propaganda zarytě mlčí.

Přesnost radiouhlíkového datování byla ověřována na vzorcích datovaných pomocí písemných záznamů asi 3 tisíce let zpět do minulosti. Tohle datování (až na Turínské plátno) funguje bezvadně. Pokročíme-li však do minulosti ještě o nějakého půl druhého tisíciletí dále, do doby, kde křesťanští fundamentalisté předpokládají konání biblické potopy, stane se něco zvláštního. Materiály biologického původu, které dle kreacionistů byly pohřbeny před 4 a půl tisíciletím, najednou vykazují "stáří" 22 tisíc let, 40 tisíc let i více. Poměr počtu atomů 14C/12C se navíc v různých vzorcích uhlí, ropy a zemního plynu prokazatelně liší až o 4 řády. Co to znamená?

Vyloučíme-li kontaminaci, se kterou kreacionistická propaganda nepracuje, pak naměřené hodnoty ukazují, že biblická potopa musela trvat celá dlouhá tisíciletí a konala se hlouběji v minulosti. To je pro skalní kreacionisty sotva přijatelné. Kdybychom ale chtěli (bez kontaminace) výsledky měření interpretovat jinak, museli bychom postulovat naprosto absurdní předpoklad – že původní poměr počtu atomů 14C/12C v době potopy byl na různých místech (až o 4 řády) různý. To by znamenalo, že kosmické záření celá desetiletí před potopou skrápělo Zemi velmi nerovnoměrně a ke všemu nefoukal vítr, aby nám to atmosféru nepromíchalo.

To je paradox biblické potopy. Má snad některý z kreacionistů přijatelnější vysvětlení popsaného stavu?

Autor: Karel Tejkal | úterý 19.12.2017 21:29 | karma článku: 17,54 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik