Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kreacionismus mladé Země

Ve svém blogu se chci věnovat problematice kreacionismu mladé Země, potažmo vztahem vědy a náboženství. Zde máme krátký úvod.

Před více jak deseti lety jsem (nic zlého netuše) zadal do internetového vyhledávače heslo "evoluce" a jako jeden z prvních odkazů na mě jak čertík z krabičky vyskočilo Memento předního českého kreacionisty Pavla Kábrta. To bylo mé první setkání s kreacionismem.

Připadal jsem si jak v Jiříkově vidění. Kábrtovy stránky nejen že popíraly evoluci, ale hlásaly řadu dalších podivností, například autenticitu biblického příběhu o Adamovi a Evě, o celosvětové potopě nebo vesmír starý pouhých několik tisíciletí.

Dokonce jsem tehdy na daná témata s Pavlem Kábrtem korespondenčně diskutoval, neuměl jsem si představit, jak složité a v důsledku nemožné je náboženského fanatika přesvědčit o vcelku jednoduchých vědeckých tvrzeních. Optimisticky a proargumentačně naladěn jsem tehdy přispíval na stránky Planetopia a zasazoval se i o možnost výměny názorů na nově vznikajících stránkách kreacionismus.cz. Po létech neplodných diskusí kolem neustále tam a zpět recyklované kreacionistické propagandy, po uveřejnění vrcholných Kábrtových pamfletů Darwinovi darebáci a Pročpak jste, pane Kábrte, na evolucionisty tak naštván?, které mě připravily o poslední zbytky respektu, po nadávkách a sprostotách, kterými jsem byl zahrnován Kábrtem a některými jeho souvěrci, nakonec události gradovaly způsobem, jakým vlastně gradovat musely – Pavel Kábrt zničil poslední atribut svých slzavých stránek, který bylo lze hodnotit kladně, totiž možnost a svobodu vyjádření.

Hledám nové cesty, jak na fenomén kreacionismu upozornit. Rád bych se svým skromným vkladem přičinil, aby náboženský extremismus zůstal trvale na okraji naší společnosti, kam jedině patří.

Definujme si pojmy

Kreacionismus mladé Země je přesvědčení, že jakási alternativní a pravdivější věda ukazuje ve věci úvodních kapitol Genesis na doslovnou pravdivost bible, tj. stvoření světa v šesti dnech před cca šesti tisíci lety, autenticitu příběhu o prvních lidech Adamovi a Evě, autenticitu příběhu o celosvětové potopě atp. Existuje i formálně opačný přístup, kdy biblický kreacionista hledá důkazy podporující doslovnou pravdivost bible, o které se nepochybuje. Ve skutečnosti však jde víceméně o totéž, o doslovné pravdivosti bible nepochybuje ani kreacionista mladé Země.

Budu-li nadále používat slovo kreacionismus, budu mít na mysli kreacionismus mladé Země. Kreacionismus ve smyslu pouhého přesvědčení, že vesmír byl stvořen nějakým blíže nespecifikovaným nadpřirozeným kouzlem, s mým agnosticismem nijak nekoliduje a není proto předmětem polemiky. V singularitě jsou bůh a náhoda totéž.

Mezi kreacionisty (mladé Země) počítám ale i takové, kteří netrvají striktně na "výpočtech" stáří světa, planety Země a života na Zemi dle biblických rodokmenů, ale připouští stáří světa (života na Zemi) v řádu desetitisíců či více let, nikoli však v miliardách.

Ne kreacionismu

Pavel Kábrt: "Naším cílem je oddarwinizovat vědu a společnost odplevelit od zhoubných materialistických mýtů, lží a podvodů. Svět nestvořily atomy vzniklé výbuchem ničeho, shoda okolností, záření a milióny let, ale živý, milující a vysoce inteligentní Bůh. Ten nám nabízí osvobození od hříchu, bláznění i smrti vírou v jeho syna, Ježíše Krista a pomoc vybřednout z pavědecké propagandy myšlenkových fekálií, kterými sekta prolhaných darwinistických darebáků už 150 let terorizuje lidskou společnost".
(Út, 03/29/2016 - 22:01 v úvodu článku Proč můj argument nezabírá?)

Soudím, že cílem kreacionistů není nic menšího než prosadit do výuky a praxe přírodních věd náboženská dogmata a postupně omezit svobodu lidského vědění, myšlení a poznávání. Kreacionistická propaganda je prokazatelně postavena na podvodech, lžích a manipulacích a je často cílena na osoby méně vzdělané či dokonce hloupé, protože na poli skutečné vědy jsou kreacionisté trvale pro smích.

Bible a křesťanství však slouží kreacionistům jako živý štít, zde cítím velké nebezpečí. Pravý křesťan přece musí brát slovo boží přesně tak, jak je psáno, a jestliže máme v bibli vyprávění o stvoření světa, je třeba stvoření považovat za historickou událost. Stejně tak celosvětovou potopu, Sodomu a Gomoru, exodus a další. Kreacionisté ale nejsou pro křesťanství přínosem, naopak, jsou křesťanům a křesťanství pro ostudu. Nešíří lásku mezi lidmi, ale nenávist. Nenávist hlubokou, nesmiřitelnou, nenávist fanatiků vůči lidem svobodného myšlení. Udivuje mě, že se s fenoménem kreacionismu nesnaží razantněji vypořádat především sami křesťané, zejména křesťané vzdělaní, kterým věda, její metody a výsledky nejsou cizí.

Agresivní kreacionistická propaganda, jak ji můžeme vidět na webu kreacionismus.cz, je mimořádně odpudivá. Kdybych chtěl křesťanství a křesťanům dlouhodobě a záměrně škodit, sotva vymyslím něco lepšího, než je kreacionismus mladé Země v podání Pavla Kábrta.

Nebudu se snažit vyvracet každou hloupost, kterou nám kreacionisté předkládají, zaměřím se jen na pár modelových příběhů. Víc než neustálé vyvracení kreacionistických pseudoargumentů mě zajímá kreacionistická "logika", způsob jejich uvažování a hodnocení, zdroj jejich nepoučitelnosti, odtržení od reality, absence elementární pokory atp.

Autor: Karel Tejkal | úterý 19.7.2016 20:42 | karma článku: 23,17 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik