Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak jsem se nedávno dočetl, na kreacionistickém webu hledají odborníky a vědce pro publikování a recenzi odborných článků.

Samozřejmě, že ne jen tak ledajaké vědce, pouze vědce - kreacionisty a samozřejmě, že recenze budou dělat jen prověření "odborníci" v rámci uzavřené skupiny. Kam bychom přišli kdyby nám do toho mohl kdokoliv kecat a nedej bůh i nějaký opravdový vědec. Rád bych touto formou požádal pana Tejkala ať k podobné aktivitě vyjádří také svůj názor zde na blogu (třeba novým hezkým článkem o hlouposti zvané kreacionismus). Velmi zajímavým počtením je diskuse pod náborovým článkem.

0 0
možnosti
Foto

Abych nezapoměl: p. Kindle, p. Potre a p. Pinkasi - stále ještě nabírají nové hlavy...

0 0
možnosti
Foto

Nestat se kreacionistou je vlastně jednoduché.

Stačí chodit do školy, přemýšlet hlavou a mít rád bližního svého.

0 0
možnosti
Foto

Lidičci a lidičkové, že vás to baví se stále takto dohadovat? Ještě k tomu těsně po vánocích, svátků klidu a míru, rodinných setkání a papání všeho dobrého. :-)

Není to poprvé, že se tu se stejnými stanovisky hádáte, když někdo něco napíše na toto téma. Moc nových názorů jsem v této diskusi nenašel, vlastně žádné.

Jsem agnostik, na Boha dle žádného z náboženství nevěřím, ani jej nevylučuji, i když by mne jeho existence hodně překvapila.

Já bych takovouto diskusi ukončil slovy: souhlasíme, že spolu nesouhlasíme (we agree that we disagree) a basta. Popřípadě si nanejvýš občas udělám legraci z nějakého extrémního názoru.

Pravdou však je, jak tu někdo napsal, že vždy hrozí nebezpečí, že nějaký extrémní názor (buď extrémní dogmatický teismus nebo skalní netolerantní ateismus) se příliš rozšíří a získá ve společnosti moc. Obávám se však, zda tento článek a podobné články a diskuse pod nimi vlastně nedělají extrémním názorům jen reklamu. Ať se klidně všechny teismy a ateismy šíří. Jedinou důležitou podmínkou by mělo být, že všechny směry musí tolerovat i jiní názory a nesmí se snažit ovládat svět. Snad lidi časem poznají, co je pravda, byť ne vždy zcela, ale budou se té pravdě snad stále více blížit.

Přeji všem veselého Silvestra a dobrý vstup do nového roku. Polepšete se, a už se nehádejte.

Váš J. Ch.

PS. J. Ch. zde nejsou iniciály Jesus Christ, ale Jaroslava Chudáčka. Tak prosím mne nekřižujte, ani jinak netýrejte. Děkuji. :-)

4 1
možnosti
Foto

Oprava

... musí tolerovat i jiné názory ...

0 0
možnosti
Foto

J61i19ř89í 61K78i56n97d54l

29. 12. 2018 18:05

John Glenn, kosmonaut, první Američan, který obletěl Zemi v kosmické lodi

V interview o tomto svém kosmickém letu prohlásil:

"Když jsem byl vyvolen příslušnou komisí pro prvý let okolo Země, dali mi malou knížku, která obsahovala množství rozličných údajů a poznatků o vesmíru. Obzvláště na mne zapůsobily dva úryvky, které hovořili o "nesmírnosti vesmíru". Pořádek, který vládne v celém vesmíru od atomu až po nesmírné hvězdné soustavy a galaxie - toto všechno by mělo vzniknout náhodou? Mohla by nějaká náhodná neznámá kosmická síla přesně uspořádat a dát do pohybu ohromné vesmírné světy? Nemohu tomu věřit!

0 0
možnosti

V žádném interview Glenna se nic takového neobjevilo.

2 0
možnosti
Foto

J68i32ř93í 45K90i68n11d82l

29. 12. 2018 18:00

Charles Darwin(1809-1895) biolog

"Nikdy jsem nepopíral existenci Boha. Jsem přesvědčen, že vývojovou teorii je možno úplně sladit s vírou v Boha. Je nemožné dokázat a pochopit, že velkolepý a nadevše nádherný vesmír a stejně tak člověk povstali jen náhodou. Toto považuji za hlavní důkaz existence Boha."

0 0
možnosti

V 19. století bylo žádoucí...

1 0
možnosti
Foto

J43i79ř88í 22K59i16n12d59l

29. 12. 2018 17:57

Jiří Grygar o své víře v Boha. Věřící přírodovědec je možná v jisté výhodě, že poznává Boha nejen subjektivně jako každý jiný člověk, ale také prostřednictvím předmětu svého bádání, jímž je vždy určitý uzoučký výsek poznávání kosmu, od hvězd po mořské hvězdice, od vůně květin po vůni kvarků, od přenosných chorob po přenos záření či genetické informace. Při své práci používá vysoce neosobní (objektivní) vědecké metody, která připadá neodborníkům až protivně studená a zpochybňující.

Během XX. století však došlo v hlavních oborech přírodních věd k velmi významným objevům a posunu celkového pohledu na schopnost člověka postihnout pravé příčiny dějů a vztahů v přírodě a předešlá vědecká pýcha tím vzala patrně již definitivně za své. Mám tím na mysli zejména obecnou teorii relativity, kvantovou mechaniku a molekulární genetiku, jež ukázaly, jak naivní byly naše předešlé pokusy objasnit existenci a chod vesmíru jako jakéhosi gigantického věčného orloje, který pěkně tiká proto, že do sebe zapadají nějaká ozubená kolečka. Existence a vývoj vesmíru nám dnes připadá snad ještě tajemnější než v době, kdy naši předkové věřili na bohy blesku, vod a sopek.Troufám si proto tvrdit, že věřící přírodovědec může dnes svou víru v Boha opřít také o kvalifikovaný údiv nad podivuhodným řádem materiálního světa, jak to kdysi tak předvídavě a výstižně vyjádřil žalmista Páně: "Nebesa vypravují slávu Boha silného a dílo rukou jeho obloha zvěstuje" (Ž 19,2). ...

0 0
možnosti

Subjektivní pohled nelze generalizovat.

2 0
možnosti

Je to sympatické, ale marné.

0 0
možnosti

Evoluce předpokládá minimálně stejnou víru, jako stvoření.

Zkuste se podívat na život včel. Pravděpodobnost, že to vše, co potřebují k životu, vznklo náhodou, je ještě mnohem menší, než to, že by tento Váš článek naťukal "náhodou" šimpanz.

Já osobně raději věřím, že za mou existencí je myšlenka.

1 6
možnosti

Eistují i druhy včel, které mají daleko méně rozvinutou sociální strukturu. Tímto směrem šla evoluce. Od tzv. "samotářských včel" až po komplexní hnízda včely medonosné. Srovnání se šimpanzem ťukajícím do stroje je logický klam spočívající v chybné analogii.

3 0
možnosti
Foto

J39i87ř55í 22K29i93n92d62l

29. 12. 2018 13:05

RNDr. Peter Vajda, Ph.D. z Geofyzikálního ústavu Slovenské akademie věd:

"Evoluční teorie má obrovské množství děr, zásadních děr. A jedna věc je, co slyšíte v těch populárních seriálech, kde vám řeknou v současné době, že evoluce je fakt, že není teorií, ale faktem..., že byla 100x a 1000x zásadně potvrzená..., a pak jdete na vědecké konference, kde jsou hluboce přesvědčení evolucionisté, a tam se dozvíte, že dodnes nemáme smysluplnou, ani ne hypotézu, jak vznikl například život z chemikálií, život z neživota..., a jak vzniklo celé spektrum rostlinné a živočišné říše, protože dnes evolucionisté velmi dobře vědí, že genetické mutace plus přirozený výběr, jež jsou jádrem neodarwinismu, to nedokáží.

1 2
možnosti
Foto

J94i92ř25í 14K31i48n56d78l

29. 12. 2018 13:10

profesor chemie na Harwardu, dr. George Whitesides:

"Vznik života je největším problémem vědy. Většina chemiků stejně jako já věří, že život samovolně povstal ze směsice molekul na prebiotické Zemi. Jak? Nemám tušení. Na základě vší znalosti chemie, kterou disponuji, se mi to zdá ohromujícím způsobem nepravděpodobné."

1 2
možnosti

Podobnou selektivní slepotou trpí místní pisatel zastánce expandující Země Jan Mestan, jen ignoruje např. důkazy života starší 200 milionů let.

0 0
možnosti

Neignoruje. Pouze podobně jako kreacionisté mladé Země říká, že je chybná datace. Však také pravděpodobně vzešel ze stejné líhně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik