Turínské plátno a dědičnost krevních skupin

21. 01. 2020 19:13:56
Jednou za uherský rok navštívím kontrarevoluční magazín Petra Hájka. To je ten pán, co nepochází z opice. Zaujal mne zde článek "historika a publicisty" Radomíra Malého dokazující údajnou pravost Turínského plátna.

Původní článek Radomíra Malého najdeme zde: Rubáš Kristův: Pravost trnem v oku nepřátelům a odpadlíkům. Důkazů je nepřeberně. Uhlíková metoda, aneb plus mínus třináct století. Jakou měl Boží Syn krevní skupinu? Uměli ve středověku fikslovat víc než teď?

Turínské plátno se objevilo v době zvýšené poptávky po relikviích všeho druhu, kterou uspokojovala zejména nabídka trnů z Kristovy koruny nebo dřevo z kříže, na kterém byl Ježíš ukřižován. Pravost těchto artefaktů včetně Turínského plátna vědecky prokázat nelze, v některých případech by však moderní věda dokázala pravost relikvií vyvrátit. Některé pokusy se již konaly, nabízí se však otázka, co dobrého taková zkoumání přináší.

Náboženský fanatik s vědeckými výsledky, jsou-li v rozporu s jeho vírou, z principu souhlasit nebude. Militantní ateista zajásá nad novými argumenty a komunikace mezi lidmi bude opět o něco složitější. Pokud nejde o nic zásadního, nechejme raději věřící věřit a skeptikům přejme jejich skepsi.

Trochu jiná situace ovšem nastane, pokud se věřící snaží svoji neochvějnou víru odůvodnit pochybnými, rádoby vědeckými argumenty. V těchto případech téměř vždy dochází k ohýbání a znásilňování vědy, protože pochybnosti o předmětu víry nejsou povoleny. Vyostřuje se letitý spor mezi moderním pojetím vědy a náboženským fundamentalismem, který s rozvojem internetu přerostl do nové fáze.

Pravost nebo nepravost Turínského plátna mě za srdce nebere, zaujalo mě však tvrzení o krevní skupině Ježíše Krista.

V katedrále španělského Ovieda je už od 8. stol. uchovávána rouška pocházející z Palestiny, jíž byla podle tradice otřena Kristova tvář. Její otisk na ní není, jen stopy krve – a ty se dokonale shodují s otisky krve na plátně na obličeji ukřižovaného muže, dokonce se s tím shoduje i krevní skupina AB.

Otisk Kristovy tváře máme ale na tzv. roušce z Manopella, jejíž původ sahá až do starověku – a shoduje se s otiskem na turínském plátně. Od 9. stol. je také uchovávána v klášteře benediktinek ve francouzském Argenteuil relikvie tuniky Kristovy se stopami krve po bičování (vojáci mu po bičování jeho tuniku znovu oblékli a v ní jej vlekli na Golgotu) – a i tyto krvavé skvrny se plně shodují se skvrnami na turínském plátně, nota bene i tady byla zjištěna stejná krevní skupina AB.

Zákony dědičnosti říkají, že člověk dědí od každého rodiče antigen A, B nebo žádný a kombinace vkladu od obou rodičů určuje jeho základní krevní skupinu. Člověk s krevní skupinou AB přitom od jednoho rodiče dědil antigen A, od druhého antigen B. Připustíme-li, že Turínské plátno je pravé a Ježíš Kristus měl krevní skupinu AB, pak Duch Svatý, s nímž Marie Ježíše počala, musel mít krevní skupinu A, B nebo AB a v jeho krvi se nacházel alespoň jeden antigen A nebo B.

Autor: Karel Tejkal | úterý 21.1.2020 19:13 | karma článku: 19.98 | přečteno: 1190x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.01 | Přečteno: 77 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 184 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 286 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 728

Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...