Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kreacionista na Měsíci

Nejnovější článek na webu kreacionismus.cz nepřinesl mnoho překvapení, zajímavé je však sledovat jeho investigativní logiku a následně v diskusi reakci prostších kreacionistů.

Článek Měsíc překvapivě stále chladne a smršťuje se čerpá z National Geographic (The moon may be tectonically active, and geologists are shaken). National Geographic je popularizující časopis určený široké veřejnosti, který – ve snaze upoutat pozornost čtenáře – někdy strohá vědecká data prezentuje lehce bulvárním způsobem. Věda o vesmíru nám skýtá řadu překvapení, ale rozhodně neotřásá našimi základními představami ve smyslu kreacionistických přání.

Jakob Haver vybírá fakta: Na Měsíci bylo seismometry z misí Apollo detekováno 28 seismických událostí, pro které vědci nemají všeobecně přijímané vysvětlení. Současně se na jeho povrchu nacházejí geologicky relativně mladé útvary (zlomy, jizvy), svědčící o postupném vychládání Měsíce doprovázeném zmenšování jeho objemu. Některé ze zmíněných seismických události byly lokalizovány v blízkosti těchto zlomů.

Jakob Haver z uváděných údajů vyvozuje, že Měsíc, ač by měl být geologicky chladným tělesem, nadále chladne (tedy je mladší, než uvádí sekulární vědci), a jeho mládí odpovídá údajům, které lze odvodit z "přímého čtení knihy Genesis" (dle kreacionistů mladé Země cca 6000 let). A když je mladý Měsíc, musí být mladá i Sluneční soustava, potažmo celý vesmír.

Náš Měsíc je jen jedním ze seznamu "tepelných nesrovnalostí" Sluneční soustavy, který uniformitariánští vědci nemohou přijatelně vysvětlit. Podobně je na tom i Merkur, Jupiter, Jupiterovy měsíce Ganymede a Io, Saturnův měsíc Enceladus, Neptun a Pluto. Pokud tato tělesa vnímáme jen jako tisíce let stará, a ne miliardy, jejich teplo není vůbec překvapující.

Tektonických událostí zaznamenaly přístroje z Apolla několik tisíc. Zmíněných 28 událostí bylo vydestilováno pomocí technologií, které v časech projektu Apollo nebyly pro nízký výkon tehdejších počítačů k dispozici. Signál těchto 28 událostí nad úrovní šumu je tedy velmi slabý.

Kreacionisté obecně velmi rádi zapomínají, že planety a jejich měsíce od svého vzniku nejen chladnou, ale také se ohřívají. Zdrojem vnitřního tepla je především aktivita nestabilních atomů s dlouhým poločasem rozpadu. Vesmírná tělesa obsahující prvky s poločasem rozpadu v řádu miliard let, opravdu mohou být i po miliardách let "ochlazování" stále dosti horká. V případě měsíců planet pak na ohřev jejich nitra mohou mít vliv i slapové efekty.

Stáří vesmírných těles neurčují nejmladší objekty detekovatelné na jejich povrchu, ale naopak objekty nejstarší. Na tuto jednoduchou zásadu kreacionisté velmi rádi zapomínají. Najdeme-li tedy na měsíčním povrchu geologické útvary staré (byť) překvapivě jen 50 milionů let, odhad věku Měsíce určený například pomocí radiometrie měsíčních hornin dopravených na Zemi, to nijak neovlivní.

A co je možná nejdůležitější. I kdyby "tepelné nesrovnalosti" nakrásně znamenaly, že tělesa ve Sluneční soustavě jsou výrazně mladší než 4 a půl miliardy let, nijak nedokazují absurdní stáří vesmíru extrapolované z biblických rodokmenů.

Světští vědci by se měli zabývat fakty. Pokud fakta nesouhlasí s teoriemi a to nejen pouze v jednom případě – je zapotřebí změnit teorii, nikoli říci, že některá fakta "tak trochu nesouhlasí s teoriemi", ale že se důkazy pro teorii rozhodně brzy "najdou". Toto spíše zavání tvrdohlavostí a dogmatismem – což ve vědě dle mého nemá mít žádné místo.
Vlasta

Mohu tě ujistit, Vlastíku, že světští vědci se na rozdíl od kreacionistů mladé Země fakty zabývají.

Vnímat tato tělesa jako mladá je v souladu s rozumným uvažováním – všechno ukazuje na to, že tomu tak je, i kdyby to bylo pro evoluční kosmology jakkoli překvapující.Naopak vnímat je jako miliardy let stará rozumu odporuje. A protože evoluci v původním slova smyslu (tj. samovolný dlouhodobý vzrůst organizovanosti v nějaké soustavě) nikdy nebylo možno a ani v současnosti nelze nikde prokázat, nezbývá evolučním věřícím než dogmaticky tvrdit, že k evoluci v onom původním významu slova došlo kdysi dávno, v miliony let vzdálené minulosti, a dnes už ji nelze pozorovat. Vítejte v nábožném světě pověr, zázraků a magie!Jiří Zelinka

Jiříku, Měsíc nemůže být současně starý 4 a půl miliardy let a šest tisíciletí. Zabýváme-li se stářím Měsíce, nemůžeme jen fantazírovat zda vypadá mladě nebo staře, měli bychom se pokusit jeho stáří změřit. Věda tak činí, různými metodami, které dávají celkem konzistentní výsledky. Jak měří stáří Měsíce kreacionisté, kteří se dle Vlastíka na rozdíl od "světských" fakty zabývají?

A protože s hříchem přišlo na Zemi porušení, mám strach, že k vystřízlivění nebude mít kdy dojít…porušení zasahuje i myšlení…rozklad nezadržitelně postupuje…rozklad „vědcovy“ mysli je možná nezvratný… Dokud nezačne dělat VĚDU (= hledat pravdivá vysvětlení). Pravda je to, co nás vysvobodí :)Oliver

No nejsou ti chlapci kouzelní? Připomínám – jedná se o osoby, pro které je důkazem vesmíru starého jen pár tisíciletí nález geologických útvarů na Měsíci vytvořených před desítkami milionů let.

Autor: Karel Tejkal | pátek 14.6.2019 17:45 | karma článku: 12,77 | přečteno: 448x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik