Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Až počítač uvěří v boha

Bez nadpřirozené duše jsou lidé spoutáni zákony fyziky. Jsme tím redukováni na automaty a důsledky toho jsou nesmírné.

Nemyslím si, že zde vyřeším věčnou otázku existence svobodné vůle. Dokonce považuji za praktické se úvahami na dané téma spíše nezabývat, protože jednoznačnou odpověď nalézt beztak nelze. Přesto však chci komentovat zjednodušený a ideologicky jednostranný způsob, kterým je téma prezentováno na webu kreaconismus.cz v článku Vědomí není vznikající vlastností hmoty, odkud pochází i perex mého příspěvku.

V podkapitole Materialistické dilema se píše:

Čas od času se najde někdo, kdo je ochoten kousnout do kyselého jablka a postavit se čelem tvrdé realitě, tedy že v materialistickém vesmíru nemohou být žádná skutečně svobodná rozhodnutí.

Kreacionisté nám zde podsouvají, že dilema ohledně svobodné vůle má pouze materialista. Zapomínají, že teista, věřící v boha vševědoucího, je na tom možná ještě hůře. Vševědoucí bůh přece musí znát nejen minulost, ale i budoucnost vesmíru, zná tedy každé budoucí rozhodnutí každého člověka, od kterého se nesvobodná lidská vůle nemůže nijak odchýlit.

Dle kreacionistů je chování hmoty determinováno fyzikálními zákony, je tedy ve všech ohledech údajně předvídatelné. Hmotný je i náš mozek, svobodu našeho rozhodování tedy musí zajišťovat něco nehmotného, vznešenějšího než tupá matérie podřízená fyzikálním omezením, totiž nadpřirozená, nemateriální a svobodná duše.

Je naše vědomí projevem hmotného mozku nebo nehmotné duše? Kreacionista pochopitelně argumentuje ve prospěch druhé varianty.

Nehmotná duše věřícího člověka se při modlitbě obrací k nehmotnému bohu, technicky však modlitbu realizuje hmotné tělo řízené hmotným mozkem. Věřící vzpíná ruce, mhouří oči, mumlá Otčenáš... a všechny tyto aktivity řídí elektrochemické signály předávané z mozku činným tělním periferním. Kde je v tu chvíli duše? Jakými mechanismy rozvlnila mozkové synapse k realizaci modlitby? Skrývá se odpověď v mikrosvětě?

Příčina, která způsobila modlitbu, může být velmi nepatrná. Někde hluboko v mozku snad stačilo postrčit jediný elektron, aby události nabraly spád. Ptejme se: Lze objektivně rozhodnout, zda na úrovni prvotní příčiny působila nehmotná entita či neurčitost (náhoda) vyplývající z kvantové mechaniky?

Proti kvantovému pojetí rozhodování staví kreacionisté tři důvody.

Za prvé, existují různá protichůdná vysvětlení výsledků, které v kvantových experimentech vidíme, a ani zdaleka není jasné, které z nich je skutečně správné, pokud vůbec nějaké. Existují tedy jak neurčité, tak určité interpretace.

První důvod je poněkud mlhavý. Pravděpodobně odráží filosofické spory kolem kauzality. Někomu se prostě víc líbí svět striktně deterministický, jinému svět neurčitostí a náhod. Je téměř jisté, že kvantová mechanika není definitivní teorií mikrosvěta, její nekompatibilita s obecnou teorií relativity je všeobecně známa. Mezery v našem poznání přírody bychom však neměli zaplňovat náboženskými vizemi.

Za druhé, ony podivné nepředvídatelné výsledky, které vidíme, jsou pozorovány pouze na kvantové úrovni. Tato nepředvídatelnost se nevztahuje na makroskopický svět stromů, baseballových míčků, hor a lidských těl. V makroskopickém světě jsou experimenty s hmotou předvídatelné a opakovatelné; a především právě proto věda funguje. Tito ateisté chtějí zamaskovat skutečnost, že mozky – ať už komplikované nebo ne – jsou makroskopické objekty, nikoli kvantové částice. Ať už se v kvantové sféře děje cokoliv, nic to nemění na skutečnosti, že hmota je známá svým předvídatelným chováním podle fyzikálních zákonů.

Druhý argument kreacionistů je jednoznačně neplatný. Nepředvídatelné výsledky totiž nepozorujeme jen na kvantové úrovni, ale i v makrosvětě. Nepatrná příčina může mít makroskopické důsledky.

Za třetí, neurčitost je sice potřebná, ale nikoli dostačující podmínka svobody. Aby jedinec mohl učinit svobodné rozhodnutí, musí být původcem tohoto rozhodnutí a musí mít možnost ho řídit. Pokud jsou však kvantové události opravdu náhodné, neponechává to jedinci žádný prostor.

Třetí důvod je opět jen konstatováním. Nejedná se o argument, který by ukázal, zda prvotní příčina našeho rozhodování je podstaty čistě fyzikální (materiální) nebo duchovní.

Z fyzikálního pohledu je lidský mozek nesmírně výkonný počítač. Kreacionistický článek však v úvodu tvrdí, že "lidské vědomí je zásadně odlišné od toho, jak rozhoduje počítač". Je lidská mysl jen stroj? Kde jsou ony "zásadní odlišnosti" v rozhodování člověka a počítače? Až počítač uvěří v boha, bude to důkaz neexistence duše?

Autor: Karel Tejkal | čtvrtek 11.4.2019 21:49 | karma článku: 12,06 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik