Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biblický realismus

Socialistický realismus, lidová demokracie... Mnozí z nás si ještě vzpomínají na adjektiva, kterými režim před rokem 1989 ideologicky vylepšoval některé obecné, režimu nepohodlné pojmy.

Ve skutečnosti socialistický realismus s realitou mnoho společného neměl a lidová demokracie nebyla ani lidová ani demokracie. Podobně bychom měli nahlížet na tzv. biblický realismus, o kterém se můžeme dočíst například v článku Modely Potopy a biblický realizmus na webu kreacionismus.cz.

O Bibli, Božím zapsaném slově, by se nemělo spekulovat. Její učení představuje vyřčenou pravdu a musí být základem všech našich teorií včetně teorie Potopy. To se týká nejen tvrzení výslovně v Bibli uvedených, nýbrž i všeho, co lze logicky vyvodit ze zmíněných tvrzení. Dokonce i sám Ježíš potvrdil Potopu jako skutečnou událost, Archu jako skutečnou loď i Noema jako skutečnou osobu (Lukáš 17:26-27), takže jak ji může někdo z jeho vyznavačů popírat?

Bible se přímo hemží pohádkovými postavami a zázraky. Biblickým příběhům snad může někdo věřit, ale vydávat je za (objektivní) vyřčenou pravdu (realitu) je přece jen poněkud za hranou. Opět máme před očima příklad, jak by mohly dopadnout přírodní vědy, kdyby se světské moci chopili (bibličtí) kreacionisté a podobní šílenci.

Bibličtí kreacionisté věří v celosvětovou potopu, což plyne už z jejich pojmenování. Avšak to, jak probíhala, je v komunitě kreacionistických geologů předmětem intenzívní debaty.

Náboženský fundamentalista má základní dogma. Pochybnosti, které by dovolily dogma podrobit zkoumání či nedejbože přehodnotit, se nepřipouštějí. V jednu potopu věřiti budeš. Bez ohledu na skutečnost, že v reálném světě po popisované události nenacházíme žádné relevantní stopy.

Ano, máme zde mocné vrstvy sedimentů, ty však jsou s velmi vysokou pravděpodobností různě staré, případně musely vznikat v řádově delším časovém úseku, než byla pouhý rok trvající biblická potopa. Vrstvy sedimentů jsou často proloženy vyvřelinami, sopečnou činnost však bible v souvislosti s potopou nikde nezmiňuje. Máme složité erodované vrstvy, které v době eroze již musely být zpevněny a které jsou překryty mladšími sedimenty. Nacházíme hřbitovy organismů, na jejichž vzniku se mohla podílet voda, fosilie jsou však roztříděny tak, že mladší organismy ve starších vrstvách chybí.

Avšak tam, kde Bible zásadně mlčí, máme volnost, abychom využili vědu, která by nám pomohla vytvářet modely, které by pomohly osvětlit jasná učení Písma. Vytváření modelů je příklad toho, jak se věda užívá ke službě. Na rozdíl od toho autoritativní využívání vědy, jak se s ním setkáváme u všech, kdo neberou knihu Genesis dostatečně vážně, dává před jasným učením Bible přednost názorům, které nejsou v souladu s rozumnou hermeneutikou.

Takže máme předpoklad, s velmi vysokou pravděpodobností chybný, nad kterým kreacionisté budují pohádkovou nadstavbu a snaží se nás přesvědčit, že jejich počínání je kdovíjak vědecké. Někteří výtečníci tento proces dokonce nazývají "hledáním pravdy".

A tak se v kreacionistické pravdologii například dočteme, jak před potopou musely být nejvyšší hory na Zemi nižší než dnes, protože přece jen asi nebylo dost vody na zatopení osmitisícovek (tudíž potopu musela doprovázet vydatná horotvorná a sopečná činnost), jak se po potopě rychle vytvořily ledovce doby ledové a honem rychle zase roztály, jak se rozletěly kontinenty a jak kmitalo zemské magnetické pole, jak se z původních stvořených druhů, které se ještě jakž takž vešly do archy, během pár století zázračné turboevoluce vyvinuly druhy dnešní, jak trilobiti museli být pohřbeni bahnem hned na počátku potopy, protože neuměli plavat, jak rychle vzniká uhlí, jak vody potopy vyhloubily Grand Canyon, jak příbuzenská plemenitba osmičlenné rodiny dokázala během několika generací lidstvo obohatit o dnešní rasy atd. atd.

Docela se děsím chvíle, kdy se tihle šílenci v rámci svatého tažení a v souladu s rozumnou hermeneutikou zaměří místo na Genesis třebas na Deuteronomium.

Když přitáhneš k městu, abys proti němu bojoval, nabídneš mu mír. Jestliže ti odpoví mírem a otevře ti brány, tu všechen lid, který je v něm, podrobíš nuceným pracím a budou ti sloužit. Jestliže k míru s tebou nesvolí, ale povede s tebou boj, oblehneš je. Až ti je Hospodin, tvůj Bůh, vydá do rukou, pobiješ v něm ostřím meče všechny osoby mužského pohlaví. Ale ženy, děti a dobytek i vše, co bude v městě, všechnu kořist z něho si ponecháš jako lup. Budeš užívat kořisti po svých nepřátelích, kterou ti dal Hospodin, tvůj Bůh. Tak naložíš se všemi městy od tebe velice vzdálenými, která nepatří k městům těchto pronárodů zde. Ale v městech těchto národů, které ti dává Hospodin, tvůj Bůh, do dědictví, nenecháš naživu naprosto nikoho.Deuteronomium 20:10 – 20:16

Autor: Karel Tejkal | středa 23.5.2018 19:48 | karma článku: 14,29 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik