Nenosí děti čáp?

11. 04. 2018 23:26:19
Mohou současné (přírodní) vědy s naprostou jistotou tvrdit, že děti nenosí čáp? Mnoho lidí by bez většího přemýšlení odpovědělo kladně. Odpověď však není tak jednoduchá, jak na první pohled vypadá.

Úkolem přírodních věd obecně není poskytování definitivních odpovědí či dogmatických jistot (pravd). Každé tvrzení, má-li být považováno za vědecké, musí být falzifikovatelné, tj. musí existovat způsob, jak takové tvrzení vyvrátit.

V diskusích s věřícími na serveru kreacionismus.cz jsem se občas dotazoval: "Víte jistě, že děti nenosí čáp?" Odpovídali kladně, s čímž víceméně souhlasím, za korektnější však považuji tvrzení, že děti nenosí čáp s velmi vysokou pravděpodobností. Tato pravděpodobnost je tak vysoká, že ji často ztotožňujeme s jistotou, přestože možnost, že alespoň některé z lidských dětí čáp přinesl, vyloučit neumíme.

Narození dítěte není z pohledu celého lidstva nijak výjimečnou událostí. Určitě by se našlo mnoho lidí, kteří byli očitými svědky nebo i aktéry porodu a odpřisáhli by, že se na procesu zrození nového člověka žádný čáp nepodílel. Není důvod jim nevěřit. Teorie, že se na donášce dětí čáp nepodílí, je prozatím potvrzována a tedy platí.

Zrození předchází početí, při kterém splynou rodičovské pohlavní buňky. Oplodněné vajíčko se následně dělí, buňky se postupně diferencují, specializují, vznikají tkáně a končetiny budoucího jedince. Novorozenec přichází na svět obvykle po devíti měsících skrze ženské porodní cesty.

Zkusme však do děje přizvat všemohoucí entitu (boha) se schopností konat zázraky. Nemohl by každé narození provázet zázrak, který pravdu o příletu čápa s dítětem v zobáčku a jeho odlet již bez dítěte v našem vědomí nahradí falešnými obrazy popsanými v předchozím odstavci? Neptejte se mě, proč by bůh (všemohoucí entita) ve své nekonečné moudrosti měl takto činit, ale podobný zázrak by všemohoucí jistě realizovat dokázal.

V bibli jsou například popsány okolnosti zrození Ježíše Krista, které se vymykají běžné zkušenosti. Ježíš se narodil ženě jménem Marie, byl počat z ducha svatého a Marie zůstala až do porodu (dle Lateránského koncilu i po porodu) pannou. Pokud příběh z bible považujeme za pravdivý, ztrácíme jistotu, že početí vždy musí provázet splynutí rodičovských pohlavních buněk. Ani zrození Adama dle bible neproběhlo zrovna standardně. Apod.

Mezi námi žijí lidé, pro které je z hlediska jejich víry nejdůležitější osobní (očité) svědectví. Věří ovšem nejen ve svědectví evangelií, ale například i v takové pitomosti, že Jan Pavel II. je v pekle. Někdo ho tam jednoduše viděl a vydal svědectví. Opravdu se nenajde jediný člověk, který by na vlastní oči spatřil čápa s dítětem v zobáčku?

V bibli najdeme také příběh (svědectví) o potopě. Dle kreacionistické chronologie se tato událost odehrála někdy před 4500 lety. Potopa zatopila celý svět až po vrcholky hor a přežití lidstva a suchozemské fauny zajistila dřevěná loď postavená z božího příkazu Noem a jeho rodinou. Je tento příběh pravdivý? Odehrála se potopa přesně dle biblického popisu nebo se jedná jen o mýtus, byť inspirovaný reálnými událostmi lokálního významu?

Po potopě, jak ji popisuje bible, bychom na Zemi měli nacházet zřetelné stopy. Očekával bych zejména mocné vrstvy sedimentárních hornin datované cca 4500 let do minulosti.

Sedimenty nacházíme sice hojně, ale různě staré, s vrstvením ukazujícím cyklické (roční) přirůstky, proložené horninami vyvřelými, s velmi různorodým společenstvím fosilií. Ve stejném geologickém sloupci se mohou vyskytovat sedimenty mořské i sladkovodní, zvrásněné sedimenty zbroušené erozí a překryté mladšími vrstvami, do toho stopy po zalednění nebo různě staré impaktní krátery. Jedinou rok trvající geologickou událost to rozhodně nepřipomíná. Pokud tedy tvrdíme s jistotou, že děti nenosí čáp, s podobnou jistotou ve 21. století víme, že biblický příběh o potopě je jen mýtus.

Nebo snad spravedlivě trestající bůh, který kvůli lidskému hříchu neváhal vyhubit půl biosféry, je natolik poťouchlý, že zamíchal zemskou geologií, nastražil nám hádanky v podobě dobře roztříděných fosilií a instaloval radioaktivní atomová jádra v horninách tak, aby Země a vesmír vypadaly mnohem starší než jsou ve skutečnosti a s bohatší historií než jakou nám stroze popisuje bible? Opět nepochybuji, že pro všemohoucí bytost je zahladit stopy po potopě snadno realizovatelné, technicky – vzhledem ke všemohoucnosti – srovnatelné s vytvářením falešného obrazu, že děti nenosí čáp.

Kreacionistům: Opravdu si myslíte, že by se na lékařských fakultách měla vyučovat alternativní teorie, že děti nosí čáp?

Autor: Karel Tejkal | středa 11.4.2018 23:26 | karma článku: 14.92 | přečteno: 591x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 83 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 184 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.09 | Přečteno: 286 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 728

Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...