Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svědectví biblické potopy

No paráda – je to fakt pro mě nepochopitelné, jak tohle a množství dalších svědectví přímo bije do očí a přímo křičí o celosvětové potopě, jak to všechno dohromady dává takový smysl.

Slova upoutávky (perexu) nejsou z mé hlavy. Dovolil jsem si citovat úderný komentář pana Jiřího Zelinky (nemusí jít o jeho skutečné jméno) z diskuse pod článkem Giant´s Causeway – svědectví o Noemově Potopě. Pan Zelinka pokračuje:

Mám podezření, že ten, kdo uvěřil bájným snům o nějakém šíleném vývoji (poznámka blogera: míněna pravděpodobně evoluce), si musel vyleptat v hlavě to centrum, které ostatní lidé používají pro zdravý úsudek. Oni mají přímo zakázáno, ABY COKOLIV NA SVĚTĚ DÁVALO NĚJAKÝ SMYSL. Díky za tohle skvělé připomenutí Noeho potopy.(?Jiří Zelinka 6.3.2018)

Užívat zdravý úsudek je chvályhodné. Zdravý úsudek si však často svévolně přisuzují také nejrůznější ideologové, kteří se svůj pokřivený pohled na svět snaží šířit směrem k masám. Nakonec se na zdravý úsudek odvolává kdejaký hlupák, nevzdělanec a fanatik. Pokud na zdravý úsudek někdo poukazuje způsobem pana Zelinky, je spíše podezřelý ze snahy hájit neobhajitelné. Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) se na zdravý úsudek odvolávají velmi často.

Jiří Zelinka jásá, jaké do očí bijící svědectví o údajné autenticitě biblické potopy článek poskytuje. Následně se podivuje nad skutečností, že velká část veřejnosti, nepovažující evoluční teorii za bájné snění, kreacionistické propagandě nepodléhá. Vysvětlení hledá v absenci zdravého úsudku, kterým naopak on – v přírodních vědách pravděpodobně naprostý nedouk – bohatě disponuje.

Podívejme se tedy trochu blíž na článek Giant´s Causeway – svědectví o Noemově Potopě, který je dosti typickou ukázkou kreacionistické manipulace.

Článek pojednává o zvláštním geologickém útvaru ze Severního Irska zařazovaném mezi tzv. kamenné varhany. Tvoří je tisíce sloupců čediče tvořících stupňovité útesy vedoucí do moře.

Čedič je hornina vyvřelá. Vyvstává otázka jakým kouzlem kreacionisté z produktů sopečné činnosti vyfabulují svědectví o biblické potopě.

Většina návštěvníků si Giant´s Causeway [Cesta obrů] nespojuje s Noemovou Potopou. Přesto však tamní horniny svědčí o tom, že byly utvořeny rychle, během gigantické vodní katastrofy. Podívejme se, jak.

Dramatické výbuchy čedičové lávy se řinuly z puklin v zemi obrovskou rychlostí, což odpovídá "provalení propastných tůní" (Genesis 7:11) během roku Potopy. Láva se rychle řinula a pokryla zemi hlubokými, žhavými jezery roztavené horniny, dříve než stačila ztuhnout.(Giant´s Causeway – svědectví o Noemově Potopě)

Dosud jsem se domníval, že provalení propastných tůní kreacionisté uvádí jako hlavní zdroj vody, bez kterého by celosvětová potopa nebyla možná. V atmosféře mnoho vody být nemůže a pád vody z kosmického prostoru je velmi problematický jak z hlediska zákonů nebeské mechaniky, tak pro obrovské množství energie, kterou by takový pád uvolňoval. Nicméně vidíme, že když se to hodí pro vysvětlení sopečné činnosti, pramenitá láva snadno nahradí prýštící vodu.

Erupce v Giant’s Causeway také mocně vybuchovaly do vody. Jasné znaky toho jsou všude.(Giant´s Causeway – svědectví o Noemově Potopě)

Teď to začne být zajímavé. Na geologii tamních útvarů se voda nepochybně podílela, ale proč by to měla být, u všech čertů, zrovna voda biblické potopy?

V šestistém roce života Noeho, sedmnáctý den druhého měsíce, se provalily všechny prameny obrovské propastné tůně a nebeské propusti se otevřely. Nad zemí se strhl lijavec a trval čtyřicet dní a čtyřicet nocí. Právě toho dne vešli Noe i Šém, Chám a Jefet, synové Noeho, i žena Noeho a tři ženy jeho synů s nimi do archy.(Starý zákon, kniha Genesis 7)

Jediná správná interpretace biblických textů není mojí silnou stránkou, nicméně to vypadá, že propastné tůně se otevřely a začalo pršet ve stejný den, kdy Noe s rodinou vstoupili do kocábky.

Problém je v tom, a kritizovaný článek to také zmiňuje, že při vzniku formace Giant´s Causeway si láva razila cestu mocnými křídovými sedimenty. Kde se tam však ty vrstvy vzaly, když dle nejpravdivější kreacionistické pseudogeologie měly podobné sedimenty vznikat při potopě? Nechci se odvolávat na tentýž zdravý úsudek jako pan Zelinka, mně z toho však plyne, že pokud soptění Giant´s Causeway probíhalo v čase údajné biblické potopy, musela této potopě předcházet jiná potopa spojená s tvorbou křídového podloží nebo vytvoření formace Giant´s Causeway je třeba načasovat až do časů biblicky popotopních.

Máme zde báječné svědectví biblické potopy, které je (jako obvykle) poněkud nekonzistentní. Buď s pozorováním (vzájemnou polohou geologických vrstev) nebo s představami kreacionistů. Na základě velmi vágních a často chybných úvah jsou vyvozovány dalekosáhlé závěry.

Vlastně bychom zde mohli skončit. Článek o biblické potopě jsme přečetli asi do poloviny a ukázalo se, že autoři opět upřednostnili ideologii před seriozní argumentací nad dostupnými fakty. A nevzdělaní páni Zelinkové, vychloubající se zdravým úsudkem, této primitivní indoktrinaci aplaudují.

Připomeňme však ještě pár drobností.

I kdyby se na vytvoření nějaké konkrétní geologické formace podílela voda, což se dít pochopitelně může, nijak to nedokazuje, že se jedná o vodu biblické potopy. Všechny formace, na jejichž vznik měla vliv stejná geologická událost, musí být stejně staré, což lze dokázat jedině datováním, které však kreacionisté ze zjevných důvodů odmítají.

Stáří vyvřelin Giant´s Causeway činí asi 60 milionů let.

A minimálně smrky a olše na rašeliništích růst mohou, protože jsem je tam osobně viděl. Podobné lokality občas navštěvuji, neboť je zde zajímavá mykoflora.

 

Autor: Karel Tejkal | čtvrtek 15.3.2018 19:16 | karma článku: 14,71 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik