Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je druhý termodynamický zákon důsledkem pádu do hříchu?

Rozklad a smrt, ale také vývoj a zrození se dějí v souladu s poznanými fyzikálními zákony, mezi které patří také zákony termodynamiky. Jejich nepochopení často stojí u zrodu absurdní argumentace náboženských fanatiků.

Strach ze smrti dokáže i poměrně inteligentního člověka vehnat do světa náboženských představ naprosto odtržených od reality.

Na počátku máme biblický příběh o Adamovi a Evě. Milující stvořitel oba aktéry přivedl do rajské zahrady a dovolil jim pojíst ovoce ze všech stromů zde rostoucích  - ale pozor - s výjimkou ovoce stromu poznání dobrého a zlého a stromu života. Svým zákazem tehdejší lidstvo vystavil značnému pokušení a nemusím být vševědoucí, abych věděl, jak takový příběh skončí. Člověk svévolně nedbal božích příkazů, dopustil se (prvotního) hříchu a s rájem byl utrum. Původně dokonalý svět zparchantěl, věci se začaly kazit, přišlo zlo, bída, boj o život a také smrt.

Pád do hříchu je pro mnohé křesťany vysvětlením, proč přes všudypřítomnost milujícího a všemohoucího boha vidíme kolem sebe tolik utrpení a proč život každého živého tvora neodvratně končí smrtí. Mnozí proto vyvozují, že před pádem do hříchu smrt neexistovala.

Co je však smrt z hlediska termodynamiky? Je to počátek rychlého rozkladu vedoucího ke konečné rovnováze (prach jsi a v prach se obrátíš), provázený růstem entropie.

Křesťanským fundamentalistům se nelíbí nejen smrt na konci života, ve značné nelibosti chovají také evoluční teorii, kterou často se smrtí spojují. Ve všeobecné diskusi na webu kreacionismus.cz diskutuje anonymní apologeta nad knihou George de Pauli: Hovory o evoluci.

Jádrem evoluce, je nejenom smrt, bez které by to nefungovalo. Je jím také strach a bolest. Živočich beze strachu a bolesti by dlouho nepřežil. Vždyť co vlastně živočicha přiměje, aby se té absurdní soutěže o přežití zúčastnil? Proč si nelehne a nepočká až přijde smrt? Protože má hlad, má žízeň a bojí se smrti. Přestože logickým krokem by byla sebevražda, neboť život je obchod co nekryje náklady, spáchá ji málokdo. Ten, kdo toto spustil, spustil to s plným vědomím, že jeho výtvory budou trpět. Proto ten, kdo to akceptuje, může být věřící, ale nemůže být křesťan, protože vyměnil Boha, Otce Ježíše Krista, za jakéhosi demiurga.apologeta 18.02.2018

Připomeňme si, jaké procesy udržují živého člověka naživu. Z pohledu termodynamiky je člověk (jako každý jiný živý tvor) otevřeným termodynamickým systémem, který stabilitu velmi vzdálenou od rovnováhy (smrti) udržuje díky neustálé výměně látek a energií se svým okolím. Jednotlivé buňky těla stárnou a umírají, jsou však nahrazovány buňkami novými. Části umírají, díky umírání se obnovuje celek. I kdyby pokrok vědy a techniky dokázal zajistit člověku nesmrtelnost, stále bude nezbytné opotřebované části nahrazovat novými. Dle platných fyzikálních zákonů je tedy smrt nutnou podmínkou života.

Je opravdu velmi obtížné představit si Adama s Evou v prostředí, kde smrt neexistovala v žádné formě. Kde jejich kožní buňky nebyly nahrazovány buňkami novými, kde se jejich krvinky nemohly tvořit a proto ani stárnout, kde bakterie z jejich trávicího traktu nemohly být vylučovány způsobem dnes běžným. Kde neexistoval čas, protože směr plynutí času určuje právě směr ustanovení termodynamické rovnováhy. Opravdu se tyhle věci mohly dít až po pádu do hříchu? Opravdu jsou zákony termodynamiky, zejména druhý zákon, spravedlivým trestem za hřích, který jsme (vy a já) vlastně ani nespáchali?

Námitky, které jsem uvedl nejsou předmětem možných interpretací bible. Pojmy jako hřích a zlo jsou prostě biblické, zatímco v evoluční teorii, jsou naprosto bezpředmětné. Ve své knize píšete, že mnozí křesťané věří, že smrt, přišla na svět až s příchodem (poznámka blogera: patrně míněno s hříchem) Adama. No jestli jsou i křesťané, kteří si to nemyslí, rád bych znal verš z Bible, který je k tomu opravňuje atd.. Rád bych znal Vaše odůvodnění slučitelnosti bible a evoluce, právě z pohledu smrti, hříchu, zla a svobodné vůle.apologeta 14.02.2018

Soudím, že lze-li opravdu prokázat neslučitelnost evoluční teorie a křesťanství, pak je křesťanství na cestě do izolace, k sektářství a zapomnění. Lidé jako apologeta, kteří smysl svého života vidí ve víře, že jejich interpretace bible je jediná pravdivá, by logicky měli zvolit rychlou mučednickou smrt a zanechat lepší svět těm, kteří s moderní vědou nejsou v konfliktu.

Váš svět, kde smrt je přirozená a nutná, je svět, který je o hovně a já v něm nechci žít. Pokud bych dospěl k přesvědčení, že Bůh neexistuje zlomený bych rezignoval. Pokud bych ale dospěl k názoru, že svět byl stvořen Vaším demiurgem evolucí je dost možné, že bych spáchal sebevraždu.apologeta 17.02.2018

Autor: Karel Tejkal | čtvrtek 22.2.2018 9:40 | karma článku: 16,28 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik