Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kreacionistická výstava na Gymnáziu Písek

Ve dnech 29. února až 10. března 2016 se na půdě Gymnázia Písek konala výstava a přednášky kreacionisty Libora Votočka. Dovolil jsem si proti kreacionistické agitce konané na půdě primárně určené ke vzdělávání osobně protestovat.

Napsal jsem:

Dobrý den...Dozvěděl jsem se, že v prostorách vašeho gymnázia se v termínu od 29.2.2016 do 10.3.2016 mají konat přednášky kreacionisty Libora Votočka. Mezi ideová východiska Votočkova kreacionismu - kromě popírání evoluční teorie - patří například přesvědčení, že celý vesmír, planeta Země i život na Zemi jsou staré jen pár tisíciletí, před cca 4500 lety se skutečně konala tzv. biblická potopa v rozsahu a způsobem přesně popsaným v bibli apod. Tyto své hluboce pomýlené názory se kreacionisté snaží prezentovat jako alternativní vědu, ne však na poli vědy skutečné, kde jsou spíše pro smích, ale ohlupováním laické veřejnosti. Cílem kreacionistů je prosadit fundamentalistický výklad bible do výuky přírodních věd a někteří z nich se netají ani přáním omezit svobodu lidského vědění, myšlení a poznávání.Internetové stránky Libora Votočka, kde se více dozvíte o názorech, jež jsou ideovým základem jeho přednášek, najdete zde: http://www.stvoreni.cz/uvod/.Společnost Maranatha o.s., která pravděpodobně stojí za pořádáním Votočkových přednášek, byla v roce 2008 oceněna bronzovým bludným balvanem Českého klubu skeptiků "za propagaci biblického kreacionismu vydávaného za vědu".Copak na francouzském gymnáziu nevyučujete fyziku nebo biologii? Uvědomujete si, že názory prezentované Liborem Votočkem jsou v příkrém rozporu s poznatky současné vědy a její metodikou?Domnívám se, že byste mohli ještě jednou zvážit, zda pro prezentaci vědecky absurdních a manipulativních kreacionistických představ o božím stvoření je vhodné poskytovat prostory školy, které obvykle slouží spíše ke vzdělávání. Osobně nemohu o mnoho víc než proti konání Votočkových přednášek na půdě školy vznést občanský protest, což tímto činím.S pozdravem
Mgr. Karel Tejkal

Jsem přesvědčen, že náboženská ideologie (kreacionismus mladé Země) maskovaná jako alternativní "věda a historie" nemá na půdě školy financované z veřejných daní, co pohledávat. Prostředí gymnázia poskytuje "výstavě stvoření" vážnost, kterou si náboženský fundamentalismus nezasluhuje.

Některé negativní jevy je třeba potlačovat dříve, než začnou společensky působit ve větším rozsahu. Předchozí generace kreacionistů, kterou reprezentuje Pavel Kábrt, byla spíše politováníhodná. Pavel Kábrt je amatér, který musel chodit do práce a kreacionismus provozoval spíše jako hobby. Za minulého režimu se považoval div ne za disidenta a kreacionistické agitaci věnoval svůj volný čas i své peníze. Vystudoval elektroprůmyslovku a dalších zhruba padesát let se "vzdělával" z kreacionistických brožurek, později z webu. Nemůžeme se příliš divit, že si v otázkách přírodních věd obvykle nevidí ani na špičku nosu a že jeho "argumentaci" snadno prohlédne kdejaký gymnazista.

Libor Votoček, to je jiný šálek kávy. Formálně značně inteligentní, v přírodních vědách vzdělán (vystudoval fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK), ale hlavně – pravděpodobně už ne amatér. Představuje novou generaci profesionálních kreacionistů. Pokud někdy navštívíte jeho "výstavu stvoření", zamyslete se, jak nákladná musí být taková exhibice, případně z čeho Libor Votoček žije, když celé týdny přednáší a se svojí výstavou cestuje po České republice a po Slovensku.

Když jsem se Pavla Kábrta zeptal, čím se Votoček živí, odpověděl:

Je Adventista a tuším, že i vegetarián, takže s tím živením se řízky to asi nebude tak horké, ale nejsem si jist, že je vegetarián, nicméně Adventisté mívají tak či onak velmi střídmou a dietní stravu, dovezl jsem mu ovoce, když jsem jezdil do Litoměřic. Ovšem KTE, jak oba víme, se neptal na potravu, ale na vydělávání peněz. Tady mohu posloužit informací: Libor Votoček se "živí" tím, že sbírá a recykluje odpad. Myslím tím lidský odpad, podobný KTE a zdejším evošům. Je to velmi výnosné.Pavel Kábrt dne So, 12/05/2015 - 13:18

Chcete-li se o Liborovi Votočkovi dozvědět více, zadejte heslo "Libor Votoček" například na YouTube, najdete i jeho živá vystoupení. O průběhu jedné z přednášek na píseckém gymnáziu se dočtete v článku Petra Tomka Kreacionismus na Gymnáziu Písek. Doporučuji nahlédnout také do diskuse.

Věděl jsem, že kreacionistům se moje aktivity líbit nebudou, ale opravdu jsem netušil, jak divokou zuřivost můj občanský protest u některých fanatiků odhalí. Jako bych malému dítěti bral nejoblíbenějšího plyšáka.

Já Vám dám KTE přátelskou radu: věnujte se tomu, co Vám opravdu jde, a vyprdněte se na vědu, tam tápete a jen se zesměšňujete. Stačí se podívat pod několik článků zde, jak se tam "vědecky" vypořádáváte s argumenty v článcích. Ale v poslední době jste projevil obdivuhodný talent, který jste nám dlouho tajil: umíte výborně psát štvavé emaily, očerňovat a pronásledovat kreacionisty, pomlouvat je a udávat. Jak se ukazuje, to Vám jde báječně a dokonce máte i slušné výsledky na to, že jste teprve na začátku svého křižáckého tažení. Doporučuji držet se této Vaší dovednosti, která mnohonásobně převyšuje Vaše ubohé znalosti ze školy. Budete mít hodně práce, kreacionistů přibývá a já se raduji, že další lidé dělají přednášky, a to na veřejných místech, ve školách a necírkevních prostorách. A těch lidí z Vašeho zastrašování podělaných, jako byli ti z luhačovické knihovny, zase tolik není, tak budete muset hodně přitvrdit, ale to Vám právě půjde moc dobře, vždyť máte nefalšovaný talent pravého darwinistického gestapáka.Takže dobrá přátelská rada: ševče, drž se svého kopyta. Držte se toho, co je Vám blízké a dobře Vám jde, věda Vám moc nepřirostla k duhu, tam se jen ztrapňujete svým mdlým rozumem. Zůstaňte věren svému milovanému viktoriánskému bohoslovci: i on většinu svého bezcharakterního života vynakládal především na propagaci svých mytologických hovadin a potírání odpůrců. Tak buďte jeho hodný následovník - to jest: pořádně prolhaný darwinistický parchant pronásledující odpůrce a lidi o moc inteligentnější, slušnější a hlavně charakternější než jste sám, a na vědu, která Vám moc nejde, se vykašlete. Dávám Vám dobrou radu. Rozvíjejte svůj nepopíratelný talent Darwinova darebáka.Pavel Kábrt dne So, 03/12/2016 - 01:06

Najednou je ze mě (mimo jiné) udavač, zbabělec, namyšlený zaslepenec, darwinistický gestapák a pravé křesťany pronásledující parchant. Podotýkám, že lhářem prolhaným s krví na rukou jsem v komentářích Pavla Kábrta byl už před svými protesty. Co s tím?

V naprostém souladu se svým svědomím jsem vznesl občanskou námitku proti kreacionistickému řádění na půdě vzdělávací instituce financované z veřejných daní. Jsem připraven podobný protest zopakovat vždy, kdy se o podobné kreacionistické akci včas dozvím. Přidal by se někdo další?

 

Autor: Karel Tejkal | středa 24.8.2016 21:53 | karma článku: 24,54 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Karel Tejkal

Fermiho paradox a temná hmota

Fermiho paradox vyjadřuje podivení, že jsme dosud nenalezli stopu po mimozemské civilizaci. Nabízím jedno z možných vysvětlení.

5.5.2021 v 13:42 | Karma: 13,17 | Přečteno: 501x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Kreacionista klade otázky

Kreacionisté mladé Země (dále jen kreacionisté) kladou někdy sugestivní a ze svého pohledu patrně jen řečnické otázky. Zkusme jim na ně odpovědět.

18.4.2020 v 20:15 | Karma: 15,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Satan a miliony let

Křesťané z bible vědí, že existuje skutečný nepřítel, který obchází kolem a hledá koho by sežral a zničil. Je to Satan.

12.4.2020 v 21:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Evoluce, stvoření a pád do hříchu

Kreacionisté mladé Země s oblibou argumentují krásou a dokonalostí živých organismů a své okouzlení považují za důkaz tvůrčích schopností stvořitele. Živé organismy však nemusí být vždy jen krásné a dokonalé. Co s tím?

5.4.2020 v 19:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 360x | Diskuse| Věda

Karel Tejkal

Praktické výsledky zelené politiky v České republice

Škody na člověku a životním prostředí způsobené zelenou politikou jsou zatím relativně malé, zelená hnutí však mají snahu a potenciál škodit mnohem více. Některé výsledky zelené politiky si pro ponaučení zrekapitulujme.

23.1.2020 v 20:18 | Karma: 39,52 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik